sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Grand Place / Göteborg +21

Mannekin Pis taitaa olla Brysselin tunnetuin nähtävyys, mutta vaikuttavin oli mielestäni ehdottomasti keskusaukio Grand Place / Grote Markt. Gran Place ranskaksi ja Grote Markt hollanniksi, Bryssel kun on virallisesti kaksikielinen kaupunki. Suurin osa asukkaista puhuu kuitenkin ranskaa, eikä hollantia kuulunut oikeastaan missään. Kaikki paikan nimet olivat kuitenkin kahdella kielellä samaan tapaan kuin siellä koto Suomessa. Turistina, joka ei puhu kumpaakan kieltä, tuntui välillä vaikealta hahmottaa paikkojen nimiä. Olin esimerkiksi kirjoittanut ylös, että meidän täytyy käydä paikassa nimeltä Parc du Cinquantenaire Jubelpark, vaikka kyseessä on Parc du Cinquantenaire / Jubelpark. Sama kuin sanoisi "Menen Kaivopuisto Brunnsparkkeniin". Suomessa ei ole ikinä tullut mieleen, että kaksikielisyys voi olla turistille vähän hämmentävää.

Enivei, mikään ihmisen rakentama ei ole tehnyt muhun vähään aikaan yhtä suurta vaikutusta kuin Grand Place. No okei, Sydneyn Oopperatalosta tuli otettua ne yli sata kuvaa, mutta kyllä tämä aukio oli hienompi. Noissa ei ole rakennuskuluissa säästelty, kultaa ja yksityiskohtia riittää. Suomenkielinen Wikipedia sanoo, että toria pidetään yleisesti yhtenä maailman kauneimmista. En tiedä, keiden mielipiteisiin tuo "yleisesti" perustuu, mutta ainakin itse voin yhtyä tuohon täysillä. Kuvat eivät tietenkään tee oikeutta paikalle, kun  ei aukio edes mahtunut kerralla kuvaan. (Pitäisi opetella ottamaan panorama-kuvia.) Viimeisissä kuvissa on kuitenkin Grand Placen pienoismalli Mini Europe-puistosta. Älkää siis ihmetelkö Eiffel-tornin photobombia kuvissa. Tuosta pienoismallikuvasta saa ehkä paremman käsityksen paikan koosta, se on nimittäin iso.



Kaupungintalo








Kahden vuoden välein aukiolle levitetään elokuussa kukkamatto, mikä näkyy kuvissa.
Ei ne turistikohteet ole turistikohteita aivan syyttä... :)

PS: Täällä Göteborgissa on ollut nyt aivan mielettömät ilmat, eilen ja tänään on ihan kunnon auringonotto päivät. Ensimmäiset rusketusrajatkin ilmestyivät jo eilen parin tunnin ulkona istuskelun jälkeen. Toivotaan, että vappuna olisi yhtä kiva ilma, niin saa kunnon kuvan siitä, mitä on kreisibailaaminen ruotsalaisittain. Miten mulla on sellanen kutina, että näiden vappupirskeet ei tule pääsemään ihan samoihin sfääreihin kuin Suomessa... No, se jää nähtäväksi! Nyt lähden makoilemaan puistoon koulukirjojen jännittävässä seurassa. Auringon paistaessa Göteborgin asukaslukukin tuntuu tuplaantuvan, kun kaikki haluavat olla ulkona, puistoissa ja terdeillä.

1 kommentti:

  1. Napsu vaan paistattelee siellä :) Aikamoista, että laitoit nähtävyyden Oopperatalon edelle ;)

    VastaaPoista