sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Disney klassikot

Nyt etsikää Spotifysta Disney-lista ja nauttikaa hyvästä musiikista ja ihanista muistoista lukiessanne! Löysin tällaisen Disney-klassikko haasteen ja pakkohan se oli tehdä. Elikkä boldattuna ne klassikot, jotka olen nähnyt ja parhaista pari kommenttia. Lista täältä.

1. Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937) -  Samoihin aikoihin kun maito oli mun lempijuoma niin Lumikki oli mun lempileffa. VHS-kasetti löytyy edelleen vanhempien kirjahyllystä eli Lumikki on nähty monta kertaa. Kaikkein rakkaimpia Disney-leffoja ovat tietenkin ne, joita on pienenä eniten katsonut. Muistan muuten kun joskus ehkä yläasteikäisenä tajusin, että Lumikki on oikeasti tullu 1930-luvulla. En meinannut uskoa aluksi!
2. Pinocchio (1940) - Pinocchiokin löytyi VHS:nä. Muistan, että pienenä hirveän moni ei välittänyt Pinocchiosta, mutta minä välitin!
3. Fantasia (1940) - Fantasian olen nähnyt pariin kertaan pienenä, kun sukulaisilla ei ollut muita Disney-leffoja. Siinä iässä ei hirveästi osannut arvostaa leffaa, joka rakentuu lähes kokonaan musiikille. Otankin missiokseni katsoa tämän uudestaan pian! Tosin en tiedä osaanko vieläkään arvostaa elokuvia, joissa ei puhuta.
4. Dumbo (1941) - Nyyh. Kuinka monelle tulee Dumbosta ekana mieleen se kohtaus, jossa Dumbon äiti tuudittaa Dumboa kärsällään? Dumbo ei kuulu omiin suosikkeihini - liian surullinen ja vähäpuheinen leffa. Kaikista Disney-päähenkilöistä Dumbo puhuu vähiten. Eli ei siis ollenkaan. Inhosin pienenä piirrettyjä, joissa puhutaan vähän!
5. Bambi (1942) - Edellisestä voinee päätellä, että Bambikaan ei kuulu suosikkeihini. Olen joskus lukenut, että Walt Disneyn äidin kuolema jätti jälkensä mieheen. You don't say? Sen lisäksi, että Bambin äiti tapetaan, niin Bambi on myös tylsä leffa. Anteeksi Bambi-fanit.
6. Oppitunti (Saludos Amigos, 1942)
7. Kolme Caballeroa (1944)
8. Iskelmäparaati (Mine Music, 1946)
9. Pennitön ja suruton (Fun and Fancy Free, 1947)
10. Säveltuokio (Melody Time, 1948)
11. Herra Rupikonna ja Iisoppi Kurkinen (The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949) - Nää on aika tällasia nevahööd Disney klassikoita.
12. Tuhkimo (1950)
13. Liisa ihmemaassa (1951) - Hyvää syntymättömyyspäivää - Ett hjärtligt vardagsdags!
14. Peter Pan (1953)
15. Kaunotar ja kulkuri (1955) - Öö miksi niiden ihmisten nimet ovat Jukka-kulta ja Rakas?? Miksi? Nojoo, muuten hyvä leffa. Mäkin haluan, että Mikko tuo mulle joskus koiranpennun hattulaatikossa. Spagettikohtaus taas ei mun kanssa onnistu, koska minähän en ruokaa jaa..
16. Prinsessa Ruusunen (1959) - Tiesittekö, että mykän Dumbon jälkeen vähiten puhuva Disney päähenkilö on Prinsessa Ruusunen, eli Aurora? Auroralla on 18 repliikkiä eikä hän puhu enää edes sen jälkeen, kun hänet herätetään. Umm how about 'thank you' young lady?? Fun fact: leffan tekemiseen meni seitsemän vuotta ja se on klassikoista kallein, tuotanto maksoi 6 miljoonaa dollaria.
17. 101 Dalmatialaista (1961)
18. Miekka kivessä (1963) 
19. Viidakkokirja (1967) Tässä leffassa parasta on Bearnessesities - biisi. Muuten Tarzan on kyllä saman tyylisestä tarinasta parempi versio.
20. Aristokatit (1970) - Tämäkin löytyi videokasettina. Everybody wants to be a cat - Alla snubbar vill ju vara katt. On tässä selkeästi ruotsia opiskeltu.
21. Robin Hood (1973)
22. Nalle Puh (1977)
23. Pelastuspartio Bernard ja Bianca (1977)
24. Topi ja Tessu (1981)
25. Hiidenpata (1985)  - Näin Hiidenpadan aika pienenä ja se oli mun mielestä tosi hyvä. Monia vuosia muistelin 'sitä tosi hyvää Disney leffaa' kunnes sitten lukiossa katsoin sen uudestaan. Ja ylläriylläri - ei ollut kovin hyvä.
26. Basil Hiiri - Mestarietsivä (1986) - Ihan sika hyvä!!
27. Oliver ja kumppanit (1988) - Mun pari vuotta nuoremmalta kaverilta löytyi tää VHS:nä, mutta ei aluksi saatu katsoa sitä, koska se oli niin hurja. Odotettiin kiltisti siihen asti, että kaverinikin täytti seitsemän vuotta.
28. Pieni merenneito (1989)
29. Bernard ja Bianca Australiassa (1990)
30. Kaunotar ja hirviö (1991) - Syntymävuotenani valmistunut Kaunotar ja hirviö on myös yksi parhaista Disney klassikoista. Tosin nyt vanhempana olen alkanut miettiä sitä alkua vähän uudestaan. Creepyn-näköinen vanha nainen tulee keskellä yötä koputtelemaan ja kysymään nuorelta prinssiltä yösijaa. Prinssi kieltäytyy ja noita lumoaa hänet hirviöksi... Oletkos hieman kohtuuton noita hyvä?
31. Aladdin (1992) - Lemppari Disney klassikkoni on Aladdin, Hercules on sitten heti hyvänä kakkosena. Aladdin on aivan mahtava leffa mahtavilla biiseillä: Never Had a Friend Like Me, One Jump Ahead, A Whole New World, Prince Ali... Yritin katsoa täällä vaihdossa Aladdinia, mutta eihän siitä mitään tullut. Miksi ei? No koska leffa oli englanniksi ja ulkomuistista tulevat suomenkieliset repliikit häiritsivät katsomista niin paljon. Kun on lähemmän sata kertaa katsonut elokuvan yhdellä kielellä niin ei sitä enää voi muuttaa. Mutta Aladdin on paras. Alettiin pari vuotta sitten uutena vuotena katsomaan tätä kesken bileiden kahdelta aamuyöllä. Aina on hyvä aika Aladdinille.
32. Leijonakuningas (1994) - Disney klassikoiden helmi. Itse tykkään Herculeksesta ja Aladdinista leffoina enemmän, mutta onhan Leijonakuningas silti piirrettyjen kunkku. VHS:ltä löytyy tämäkin. Noita vanhoja videoita on hauska katsella, kun siinä on niitä mainoksia "Saatavilla myynti- ja vuokravideona helmikuussa 1995". Leijonakuninkaan olen nähnyt myös musikaalina Lontoossa. Leffan musiikki on niin hyvää, että toimi tosi hyvin. Parhaat biisit: Just Can't Wait to Be King & Circle of Life. Leijonakuninkaan jatko-osa Jylhäkallion ylpeys on myös hyvä ja We Are One huippubiisi.
33. Pocahontas (1995) - Hyvä leffa ja mahtava biisi Colours of the Wind. Mulla oli VHS:nä jatko-osa Pocahontas ja matka uuteen maailmaan, siitäkin tykkään. Tiedoksi niille, jotka eivät ole jatko-osaa nähneet: Pocahontas lemppaa John Smithin ja vaihtaa sen toiseen mieheen! Jonka nimi on muuten John Rolf... Aluksi olin pienenä vähän järkyttynyt tästä juonikuviosta, mutta näinhän me nykyajan itsenäiset intiaanimimmit toimitaan! You go girl!
34. Notre Damen kellonsoittaja (1996) - Ihan hyvä leffa, mutta mitä se opettaa? Että ruma kyttyräselkäinen mies ei voi saada kaunista Esmeraldaa. Quasimodo on ikuisesti friendzoned.
35. Hercules (1997) - Aivan sairaan hyvä leffa! Juoni, hahmot ja musiikki täysiä kymppejä kaikki. Muusat, Piina ja Paniikki, Phil..! Äiti osti tän mulle VHS:nä ja se on katottu kymmeniä ja kymmeniä kertoja uudestaan. Niin pienenä kuin sitten vähän isompanakin. Pienenä yhden kaverin kanssa katsottiin tätä ihan oikeasti niin, että kun leffa loppui niin kelattiin takaisin alkuun ja heti perään uudestaan. Paras biisi: I Won't Say I'm In Love.
36. Mulan (1998) - Toinen todella hyvä klassikko heti perään. Ei ihan Herculeksen veroinen, mutta erinomainen silti. Taitaa olla ensimmäinen Disney-leffa, jonka olen nähnyt elokuvateatterissa, äidin kanssa totta kai. Paras biisi: I'll Make a Man Out of You.
37. Tarzan (1999)
38. Fantasia 2000 (1999)
39. Dinosaurus (2000)
40. Keisarin uudet kuviot (2000) - Kävin katsomassa tämän äidin kanssa elokuvateatterissa. 9-vuotiaana tykkäsin kyllä, nyt en muista muuta kuin sen laaman. Täytynee katsoa siis uudestaan!
41. Atlantis - Kadonnut kaupunki (2001)
42. Lilo ja Stitch (2002)
43. Aarreplaneetta (2002) - Joo eii.. Muhun ei iskenyt Aarreplaneetta eikä Atlantis ollenkaan.
44. Karhuveljeni Koda (2003)
45. Lehmäjengi (2004) - Njää...
46. Pikku Kananen (2005) - Naah...
47. Riemukas Robinsonin perhe (200)
48. Bolt (2008) - Katsoin Boltin lentokoneessa matkalla Kiinaan. Paras on se hamsteri juoksupallossaan!
49. Prinsessa ja sammakko (2009)
50. Kaksin karkuteillä (Tangled, 2010)
51. Räyhä-Ralf (2012
52. Frozen (2013) - Tässä kun kirjoitan, niin Frozenin soundtrack soi taustalla. Lempparina tietysti Let It Go, mutta myös Do You Want to Build a Snowman, Fixer Upper ja Love Is an Open Door ovat hyvää Disney-kamaa. Elokuva on saanut paljon hypetystä ja hehkutusta osakseen ja luulen sen johtuvan osin siitä, että kyseessä taitaa olla ensimmäinen Disney-leffa, jossa prinsessa ei jää venailemaan, että prinssi tulee pelastamaan. Kappas - voin pelastaa itseni ihan itse! :o Ja kappas - ensimmäinen vastaan kävelevä prinssi ei ehkä olekaan se elämäsi rakkaus. :o

44/52


Vuonna 2006 pidettiin ystäväni kanssa Disneymaraton. 24h Disney leffoja putkeen! Eväät ovat ainakin olleet kohdallaan, legendaariset ketsuppi sipsit mukana. Ei kyllä oikeasti pysytty hereillä koko vuorokautta, mutta hyvä yritys oli. Järjesteltiin elokuvat niin, että parhaat olisivat yön aikana ja tylsimmät heti aluksi kun on vielä pirteä. Taidettiin aloittaa Bambista...

Bonus: Leffa, joka ei ole Disney-klassikko, eikä Disneyn leffa ollenkaan, mutta silti tosi hyvä: Anastasia (1997). Hullun hyvä leffa ja paras biisi Once Upon a December. Jos ette oo nähnyt, niin katsokaa! Tarina on kiinnostava myös aikuisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti