torstai 31. heinäkuuta 2014

Euroopan viimeinen salaisuus: Albania


Yksi Montenegron matkan kohokohtia oli ehdottomasti päiväretki Albaniaan. Apollomatkojen retki rokotti lompakkoa 57 euroa per nassu ja sisälsi kuljetukset, oppaan, museokäynnin sekä lounaan. Päivä oli ehdottomasti hintansa arvoinen, etenkin kun oppaamme oli todella hyvä ja selkeästi piti työstään. Allekirjoittanutta ilahdutti erityisesti se, että retki vedettiin kahdella kielellä. Suomeksi ja (suomen)ruotsiksi. Oli hauska huomata, miten ymmärsin käytännössä kaiken, mitä opas puhui suomenruotsilla. Veikkaan, että ymmärrys ei olisi ollut ihan yhtä täydellistä, jos puhuja olisi ollut natiiviruotsalainen. Mutta hyvä näin, suomenruotsia sitä tulee varmaan tulevaisuudessa enemmän kuulemaankin.

7:30 bussi tuli hakemaan meitä ja lähdimme ajamaan kohti Montenegron ja Albanian rajaa. Parin tunnin matka meni nopeasti vuoristomaisemia katsellen ja oppaan juttuja kuunnellessa. Albaniaa on kuulemma matkailulehdissä kutsuttu "Euroopan viimeiseksi salaisuudeksi". Maassa oli kommmunistihallinto 1944-1992 ja maan rajat oli suljettu lähes 50 vuoden ajan. Tämän takia esimerkiksi Montenegron ja Albanian rajalle vievä tie oli todella pieni ja melko huonokuntoinen: sitä ei oltu tarvittu todella pitkään aikaan. Oppaamme kuitenkin arveli, että 10 vuoden kuluessa Albaniasta on tullut samanlainen turistien suosikki kuin esimerkiksi Kroatiasta. Turismin kasvu on jo tähän mennessä ollut nopeaa: Wikipedian mukaan vuonna 2005 Albaniassa kävi noin 500 000 turistia, kun vastaava luku vuonna 2012 oli jo 4,2 miljoonaa. Äkkiä siis tsekkaamaan Albania!

 



Rajalta päästiin melko nopeasti eteenpäin. Apollomatkoilla oli paikallisopas mukana, joka hoiti rajamuodollisuudet sillä aikaa kun turrelauma ryysti virvokkeita. Rajan toisella puolella heitettiin high fivet Mikon kanssa: täällä ollaan, taas yhdessä uudessa ja ihmeellisessä maassa! Rajalta puksuteltiin vielä parikymmentä minuuttia ja ensimmäinen stoppi oli Rozafan linnoitus. Opas kertoi meille tarinoita Albanian historiasta alkaen ihan ajalta ennen ajanlaskun alkua ja tuolla linnoituksella oli iso merkitys Albanian puolustuksessa esimerkiksi Ottomaanien aikaan.

Mielenkiintoisen historian lisäksi linnoitukselta oli myös aika muikeat maisemat läheiseen Shkodran kaupunkiin sekä järvelle. Shkodran kaupunki on Albanian neljänneksi suurin ja Wikitravel kutsuu sitä Albanialaisen kulttuurin pääkaupungiksi.



Opas pisti Mikon tutkimaan tunneleita

Rozafan linnoitukselta matka jahtui kohti Shkodran kaupunkia. Siitä lisää seuraavaksi.

PS: Jee, meillä on tuuletin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti